ГастроМак е национална асоцијација на готвачи и шефови на кујни од Македонија, Асоцијацијата е oснована во мај, 2016 година, од група врвни професионалци во гастрономијата, туризмот и во менаџментот во угостителството, како и студенти и средношколци, но и аматери ентузијасти од сите сфери кои што имаат доприрна точка со кулинарството. Како единствена и ексклузивна национална асоцијација што формално ја претставува Република Македонија во интернационални рамки, ГастроМак е дел од огромното семејство на WACS – World Association of Chefs Societies (Светската организација на шефови на кујни), асоцијација која што ги обединува националните кулинарски здруженија од над 150 држави во светот.
Ние сме горди што сме дел од WACS, следејќи ги светските гастрономски достигнувања презентирајќи ја македонската гастрономска традиција и умешност и активно учествувајќи во креирањето на уште едно Залче од светските вкусови!
ГастроМак е членка на Советот на Агенцијата за поддршка и развој на туризмот на Република Македонија и од самите почетоци посветено учествува во активностите на Агенцијата во презентацијатата на македонската традиционална и модерна кујна на многу манифестации, од нaтпреварувачки и до ревијален карактер, организирани во нашата држава и во меѓународни рамки.

Инфо-текст за членовите во Одборот
Претседател на ГастроМак е Г-ѓа Адријана Алачки, автор на кулинарско шоу, кое што веќе седум сезони се емитува на национална телевизија. По професија естраден уметник, музичар и изведувач на народни македонски песни, воедно, таа е и со големо интернационално искуство како предавач во работилници за готвење и етно музика. Г-ѓа Алачки е автор на популарниот Македонски Традиционален готвач, кулинарски водич кој што доживува неколку печатени изданија.

Заменик Претседател на ГастроМак е chef Љупчо Гиевски, првиот човек на кујната во хотелот “Александар Палас” во Скопје и врвен готвач кој што во своето богато гастрономско порфолио има вброено претседатели и премиери на држави, членови на кралски семејства и други ВИП личности од светскиот естаблишмент. Chef Гиевски има тридецениско гастрономско искуство и тој е сертифициран Меѓународен судија на WACS.

Член на Основачкиот одбор е Г-дин Бесим Љатифи, сопственик на синџир на ресторани под името “New Albis”, од Гостивар, сертифициран Меѓународен судија на WACS.

Сакате да бидете дел од нас?

info@gastromak.mk

Работно време

Од Пон - Пет: 09:00 - 17:00