Cold Works
19/08/2017
Hladni radovi
19/08/2017

Ладни работи

COLD WORKS / ЛАДНИ РАБОТИ

 

ST1 категорија: Банкетски плато за четири лица, четири различни предјадења

Натпреварувач мора да се подготви Банкетски плато за четири лица (месо, живина, дивеч, риба или морска храна) + три различни порции на ладни предјадења, се служат поединечно. Сите елементи мора да бидат желирани. Натпреварувачот мора да ги изложи рецептите на англиски јазик.

(Организаторот обезбедува изложбен простор од 80 х 160 cm)

*************

ST2 категорија: „Finger food“ за четири лица

Натпреварувачот мора да се подготви „Finger food“ за четири лица, кој мора да вклучува два типа на ладна закуска и два вида на топла закуска (вкупно 16 закуски), се служат ладни. Сите елементи мора да бидат желирани. Натпреварувачот мора да ги изложи рецептите на англиски јазик.

(Организаторот обезбедува изложбен простор од 80 х 160 cm)

*************

ST3 категорија: Ресторанско сет мени од пет ганга

Натпреварувачот мора да се подготви и да послужи Ресторанско сет мени од пет ганга, за едно лице (ладно предјадење, супа или чорба, топло предјадење, главно јадење и десерт), се служат поединечно. Сите елементи мора да бидат желирани. Натпреварувачот мора да ги изложи рецептите на англиски јазик.

(Организаторот обезбедува изложбен простор од 80 х 160 cm)

*************

ST4 категорија: Три одделни вегетаријанска главни јадења

Натпреварувачот мора да се подготви три одделни вегетаријанска главни јадења, се служат поединечно. Дозволено е користење на млеко, млечни производи и јајца. Сите елементи мора да бидат желирани. Натпреварувачот мора да ги изложи рецептите на англиски јазик.

(Организаторот обезбедува изложбен простор од 80 х 160 cm)

*************

 

ST5 категорија: “Petit четворка” за четири лица

Натпреварувачот мора да се подготви “petit четворка” (слатки закуски), составена од четири различни “petit четворки”, со четири примероци од секој тип. Вкупниот број на закуски е 16 – во состав 4 х 3 парчиња, 4 x 1 на посебен плато за оценување и дегустација. Сите елементи мора да бидат желирани. Натпреварувачот мора да ги изложи рецептите на англиски јазик.

(Организаторот обезбедува изложбен простор од 80 х 160 cm)

*************

ST6 категорија: Четири Ресторански десерти

Натпреварувачот мора да подготви четири различни ресторански десерти, се послужуваат поединечно на една чинија. Десертите се служат како ладна закуска (секој за едно лице). Елементите не треба да бидат желирани. Натпреварувачот мора да ги изложи рецептите на англиски јазик.

(Организаторот обезбедува изложбен простор од 80 х 160 cm)

*************

ST7 категорија: Работа со чоколадо

Натпреварувачот треба да подготви изработка од чоколадо (скулптура или демонстрациска работа…). Може да се користат неколку видови на чоколадо, по сопствен избор, со максимална површина од 80 х 80 см. Глазирање, како и употреба на вештачки елементи, држачи или рамки – не е дозволено. Дозволена е употреба на прехранбени бои.

(Организаторот обезбедува изложбен простор од 80 х 160 cm)

*************

ST8 категорија: Работа со марципан

Натпреварувачот треба да подготви изработка од марципан (скулптура или демонстрациска работа…), по сопствен избор, на максимална површина од 40 х 40 см. Глазирање, како и употреба на вештачки елементи, држачи или рамки – не е дозволено. Дозволена е употреба на прехранбени бои, за да се користат за засенчување и нагласување.

(Организаторот обезбедува изложбен простор од 80 х 160 cm)

*************

ST9 категорија: Работа со путер

Натпреварувачот треба да подготви изработка од путер или маргарин (скулптура или демонстрациска работа…), по сопствен избор, на максимална површина од 80 х 80 см. Вештачки сврзувачки елементи не се дозволени. Дозволена е употреба на прехранбени бои.

(Организаторот обезбедува изложбен простор од 80 х 160 cm)

*************

ST10 категорија: Работа со шеќер

Натпреварувачот треба да подготви изработка од шеќер (скулптура или демонстрациска работа…), по сопствен избор, на максимална површина од 80 х 80 см. Вештачки сврзувачки елементи не се дозволени. Дозволена е употреба на прехранбени бои.

(Организаторот обезбедува изложбен простор од 80 х 160 cm)

*************

ST11 категорија: Традиционален леб и печива

Изложбената работа мора да содржи најмалку четири видови на леб и печива. Темата на изложбата е слободна, по избор на натпреварувачите. Дозволена е употреба на природни елементи за декорација (жито и класје, исушени цветови, текстил и дрво). Изложбената работа мора да биде презентирана на максимална површина од 80 x 80cm.

*************

ST12 категорија: Национална трпеза

Во оваа категорија можат да се натпреваруваат и да учествуваат поединци, екипи, туристички организации, етно куќи, училишта, здруженија и групи. Задачата е да се претстават две предјадења, две главни јадења, два десерта, два леба и печива. Националната трпеза треба да биде придружувана од алкохолни пијалаци (вино, ракија…) или безалкохолни пијалоци (сокови…), кои што треба да се служат со презентираните јадења. Во контекст на целата презентација смее да се користат етно елементи за декорација (дрвени чинии, глинени садови, килими, прекривки). Организаторот треба да обезбеди изложбен простор, кој ќе биде заштитен од консумација од страна на посетителите и учесниците, сè до завршувањеto на оценувањето на судиите.

*************

Категорија ST13: Торта

Изложбената работа мора да биде претставена со мотиви и декорации, на торта која се подготвува од три нивоа на кора и крем. Пожелно е работата да биде претставена во димензии од 80 х 80 см. Висината на тортата не е ограничена. Сите делови од тортата мора да се јадат. Тортата мора да биде украсена исклучиво со рачно изработени елементи. Сите елементи на декорација, вклучувајќи го и долниот дел, мора да бидат подготвени од производи што можат да се јадат. Декорацијата може да се направи од варен шеќер, паста, чоколади и слично. Дозволена е употреба на држач во техниката на влечење на шеќер. Едно парче торта мора да се одвои за судиите. Сите елементи на помошна декорација се дозволени, со цел подобро претставување и хармонија со избраната тема.

*************

Категорија ST14: Минијатури (минијатурни фигури, цвеќиња …)

Натпреварувачот има задача да подготви изложбена работа (чоколада, шеќер, марципан, шеќерна паста …), по негов избор, во максимален изложбен простор од 80 х 80 см. Вештачки зацврстувачи не се дозволени. Дозволено е да се користат прехранбени бои.